Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

U Širokom Brijegu izvršena predaja prijenosnih računala i asistivne tehnologije školama ŽZH u okviru projekta ,,Osmislimo obrazovanje ponovno”

17 lip. 2022 | Novosti

  U prostorijama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu danas je izvršena svečana predaja ukupno 75 prijenosnih računala i 60 komada asistivne tehnologije za učenike s teškoćama u razvoju, a prema osnovnim i srednjim školama Županije. Ovu opremu osigurali su UNICEF- i UNESCO u BiH, a u sklopu projekta “Osmislimo obrazovanje ponovno! Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tijekom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije”, koji financira UN fond za oporavak od posljedica COVID-19 pandemije, a u kojem Ministarstvo sudjeluje od ožujka 2021. godine.

Opremu koja je namijenjena 10 osnovnih škola i svih 7 srednjih škola Županije Zapadnohercegovačke, ravnateljima su uručili Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH i Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu.

Radi se o prijenosnim računalima osnovnih i srednjih specifikacija, a koja su nabavljena prema usvojenom dokumentu Osnovni tehnički standardi za alate informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovnim sustavima u Bosni i Hercegovini, koji na razini Bosne i Hercegovine utvrđuje donju granicu prihvatljive IKT opreme koja pomaže obrazovnim vlastima u cilju standardizacije informacijsko – komunikacijske tehnologije koja će se koristiti u obrazovnim ustanovama svih administrativnih jedinica u BiH. U izradi ovog dokumenta sudjelovali su i državni službenici iz Ministarstva.

Ministrica Ružica Mikulić zahvalila se UNICEF-u i UNESCO-u u Bosni i Hercegovini, na svim dosadašnjim ulaganja u obrazovanje ove županije, istaknuvši kako ova oprema u škole Županije Zapadnohercegovačke dolazi u pravom trenutku, budući da samo Ministarstvo u svom proračunu za 2022. godinu ima izdvojena sredstva za opremanje učionica IKT opremom, u skladu s već uspostavljenim informacijskim sustavom E-dnevnik i E-matica, što u načelu znači kako će svaka učionica u nadolazećem razdoblju imati pripadajuće računalo za unos podataka u novouspostavljene softvere. Na proračunskoj poziciji Ministarstva za tu svrhu tako je za nabavu informacijsko – komunikacijske tehnologije za 2022. godinu predviđen iznos od 350.000,00 KM.

Uručena asistivna tehnologija, odnosno uređaji i oprema za učenike s teškoćama u razvoju i učenju dodatno je pojačala infrastrukturu škola i rad asistenata u školama, a Ministrica je istaknula kako je nabavljena oprema, između ostalog pametne senzorne ploče, pričajući zid, Komunikator GoTalk+, Abc software, Clevy Maestro paket i sva ostala visokovrijedna asistivna tehnologija važan iskorak u inkluziji obrazovanja u ovoj Županiji.

Ministrica se također pored uručene opreme osvrnula i na veliki ciklus od 5 različitih obuka odnosno profesionalnog usavršavanja u okviru projekta, koje su u Županiji Zapadnohercegovačkoj obuhvatile otprilike 250 učitelja i nastavnika. Ovakvu vrstu profesionalnog usavršavanja učitelja, nastavnika i stručnih suradnika organizirali su UNICEF-, UNESCO i ILO (Međunarodna organizacija rada), a na teme poput inkluzivnog obrazovanja i uporabe asistivnih tehnologija, medijske i informatičke pismenosti, psihosocijalne podrške ženskog nastavnog i stručnog osoblja te izrade obrazovnih sadržaja u digitalnom okružju u srednjem strukovnom obrazovanju. Naglasila je također kako je Ministarstvo 2021. godine u suradnji s UNDP-om sudjelovalo u još jednom kapitalnom projektu u kojem je srednjim strukovnim školama Županije dodijeljeno 210 prijenosnih računala te kako Ministarstvo kontinuirano sudjeluje u različitim projektnim angažmanima i sudjeluje kao implementacijski partner u projektima koji za škole Županije kao krajnje korisnike projekata uvijek predstavljaju određeni benefit.

,,Dodijeljena oprema predstavlja nastavak podrške UNESCO-a u procesu digitalizacije obrazovanja u ŽZH” – Siniša Šešum, šef UNESCO Ureda u BiH

,,Oprema koja je danas dodijeljena Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, a koja je namijenjena najugroženijim učenicima iz ove županije, predstavlja nastavak podrške UNESCO-a u procesu digitalizacije obrazovanja u ŽZH kroz projekt ‘Osmislimo obrazovanje ponovo’. Cilj nam je da učenici osnovnih i srednjih škola, a posebno najugroženiji, imaju jednak i pravičan pristup obrazovanju, kako se više nikada ne bi ponovila situacija s početka pandemije COVID-19 u kojoj su mnoga djeca ostala bez pristupa obrazovanju. Nadam se da je ovo samo početak uspješnog procesa digitalizacije obrazovanja, ne samo u ŽZH , već i u BiH.” Šešum je naglasio kako je nabava IKT opreme kroz ovaj projekt realizirana u sklopu suradnje sa informatičkim divom Microsoft-om kroz “Shape the Future” program. Ovaj program omogućava nabavu opreme za obrazovne svrhe po vrlo povoljnim tarifama, uz popuste na cijenu softvera od oko 95%, te da su već u samom projektu na taj način omogućene određene uštede.

”Pristup obrazovanju svoj djeci i mladim ljudima, posebice onim najranjivijim skupinama prioritet je za sve sudionike u obrazovanju.” – Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH

     Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, izrazila je zadovoljstvo i uzbuđenje zbog dolaska u Široki Brijeg i Županiju Zapadnohercegovačke. ,,Danas službeno predajemo opremu školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Pored IKT opreme, UNICEF je podržao Županiju Zapadnohercegovačku sa 60 komada opreme asistivne tehnologije, nižih i visokih specifikacija. Ova asistivna tehnologija u mnogome će pomoći djeci s teškoćama u njihovom angažmanu i unaprjeđenju njihovih društvenih i kognitivnih vještina. Ponosni smo na ostvarenu suradnju s obrazovnom vlasti u Širokom Brijegu te pohvaljujemo njihov naporan trud u posljednjih godinu dana u pripremi specifikacija, organizaciji i suradnji sa školama i njihovim upravama u vidu odabira najpotrebnije opreme.

Vashchenko je istaknula i kako pristup obrazovanja svoj djeci i mladim ljudima, posebice najranjivijim skupinama mora biti prioritet za sve sudionike u obrazovanju. ,,Digitalizacija obrazovanja postala je potreba, a istraživanja koja smo proveli pokazuju kako i učitelji i učenici podupiru uvođenje digitalnih alata i rješenja u učenju, istovremeno sa osiguravanjem škole kao mjesta učenja, a ništa ne može biti jednako vrijedno kao interakcija i socijalizacija uživo.” rekla je zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH.

Projekt ,,Osmislimo obrazovanje ponovno” zajednički je projekt UN-ovih agencija UNICEF-a, UNESCO-a te ILO-a (Međunarodne organizacije rada) u BiH, a provodi se u Županiji Zapadnohercegovačkoj od ožujka 2021. godine putem Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke kao provedbenog partnera.

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave