Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

U zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu održane Konzultacije na temu transformacije obrazovanja na svim razinama obrazovanja u Bosni i Hercegovini

2 lip. 2022 | Novosti

Jučer, 1. lipnja 2022. godine u zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu je održan sastanak na temu transformacije obrazovanja na kojem su sudjelovali ministri nadležni za obrazovanje na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovim događajem ujedno je službeno započeo postupak Konzultacija na temu transformacije obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji će trajati tokom mjeseca lipnja, a okupit će relevantne aktere iz sektora obrazovanja (akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, organizacije mladih, te udruženja roditelja, uključujući roditelje djece sa poteškoćama u razvoju). Konzultacijskim postupkom koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz tehničku pomoć UNESCO-a i UNICEF-a u BiH.

Cilj održavanja konzultacija je formulacija glavnih prioriteta i budućih perspektiva u obrazovnim sustavima u BiH, a koji će biti predstavljeni u rujnu na Globalnom summitu o transformaciji obrazovanja, koji organizira Generalni tajnik UN-a u New Yorku.

Na globalnoj razini sve je izraženija potreba za transformacijom obrazovanja nakon prekida u obrazovanju uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, čime su nejednakosti u obrazovanju dodatno pogoršane.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, dr. Ingrid Macdonald, pri otvaranju sastanka, naglasila je: „Pandemija COVID-19 globalno je prekinula obrazovanje, duboko utječući na djecu, roditelje i nastavnike u Bosni i Hercegovini. Ipak, pandemija COVID-19 predstavlja jedinstvenu priliku za izgradnju boljih, inkluzivnijih i održivijih obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini. Predstojeći Summit na temu transformacije obrazovanja okupit će svjetske lidere u New Yorku  kako bi se mobilizirale aktivnosti, ambicije, solidarnost i rješenja potrebna za transformaciju obrazovnih sistema. Ovo neophodno oživljavanje obrazovanja ključno je u ostvarivanju opredjeljenja u dostizanju Ciljeva održivog razvoja u okviru Agende održivog razvoja do 2030. godine. Važno je naglastiti da je Bosna i Hercegovina bila jedna od prvih zemalja u svijetu koja je prepoznala potrebu, te potom brzo djelovala uz podršku Fonda Generalnog tajnika UN-a za pomoć u oporavku od pandemije COVID-19, zajedno sa UNESCO-om, UNICEF-om i ILO-om kroz zajednički projekt „Osmislimo obrazovanje ponovo“. Zajedno smo započeli jedan vrlo važan posao! Ujedinjene nacije u BiH će s ponosom nastaviti pružati podršku kako bi sva djeca imala jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, te kako nijedno dijete u BiH ne bi bilo izostavljeno.“

Konzultacije u BiH poslužit će za preuzimanje obveza kako bi se iskoristilo ponovno osmišljavanje obrazovanja za pomoć u svladavanju gubitaka u učenju povezanih s pandemijom, te oživljavanje napora za postizanje Cilja održivog razvoja 4 do 2030. godine.

”UNESCO već 75 godina radi na izgradnji pravednijeg, inkluzivnijeg, održivog, zdravog svijeta kroz obrazovanje. Ali, nažalost, ono što smo naučili nije nas pripremilo za izazove s kojima se danas suočavamo. Zato nam je potrebno obrazovanje koje je spremno na promjene mijenjajući ujedno i percepciju samog obrazovanja”, rekla je u svom obraćanju Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslove Bosne i Hercegovine, naglasivši da su se svi ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini okupili da zajedno razmijene mišljenja o ovim važnim pitanjima i na temelju diskusije sublimiraju smjernice, ciljeve i mjere zajedničkog daljnjeg djelovanja  za budućnost obrazovnog sektora u Bosni i Hercegovini”

Tijekom mjeseca lipnja održat će se još dva konzultativna sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva i akademskom zajednicom, te mladima – čiji glas će biti posebno u fokusu tokom Summita u rujnu.

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave