Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Priopćenje s prezentacije eDnevnika u Županiji Zapadnohercegovačkoj

27 sij. 2022 | Aktualnosti, Novosti, Obavijesti

Dana 26. siječnja 2022. godine je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Zavoda za odgoj i obrazovanje i Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, održana prezentacija mobilne aplikacije za roditelje i učenike eDnevnik. Na prezentaciji su sudjelovali ravnatelji i ravnateljice osnovnih i srednjih škola u Županiji kao i predstavnici roditeljskih vijeća svih škola.
U školskoj 2021./2022. godini u Županiji Zapadnohercegovačkoj su sve četiri strukovne škole započele s eksperimentalnom primjenom eDnevnika. Pored standardne pedagoške dokumentacije i evidencije, nastavnici i razrednici paralelno vode i eDnevnik. Centar za informacijske tehnologije je kao sljedeći korak u projektu digitalizacije izradio mobilnu aplikaciju eDnevnika za roditelje i učenike, za krajnje korisnike. Pomoću iste će roditelji putem svojih mobilnih uređaja dobivati informacije o uspjehu svoje djece u školi. Na taj način komunikacija na relaciji škola – roditelj, će biti brža i jednostavnija te vjerujemo da će imati pozitivan utjecaj na poboljšanje uspjeha učenika kao i na smanjenje neopravdanih izostanaka učenika.
Ministrica Ružica Mikulić je otvorila prezentaciju zahvaljujući svima na odazivu da svojim sudjelovanjem iskažu podršku promjenama koje se događaju u našim školama. Ujedno se zahvalila i Centru za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru koje je u prethodnom razdoblju bilo tehnička podrška i partner u projektu digitalizacije sustava obrazovanja. Najavila je kako u narednom razdoblju Ministarstvo obrazovanja i Zavod za odgoj i obrazovanje, planiraju nastaviti s opremanjem škola za primjenu eDnevnika. Osnovnim školama u Županiji je upućen javni poziv kojim iskazuju spremnost i volju za uvođenjem eDnevnika te će nakon dostavljanja njihovih prijava, Ministarstvo i Zavod nabaviti svu potrebnu opremu potrebnu za eksperimentalnu provedbu, te u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije organizirati potrebne obuke za nastavno osoblje kako bi škole mogle krenuti s primjenom u školskoj 2022./2023. godini.
Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak je pozdravila sve nazočne te je istakla kako pandemija COVID-19, uz sve loše što je donijela, donijela je i jednu dobru stvar, a to je da je ubrzala proces digitalizacije obrazovanja. Sama aplikacija eDnevnik će donijeti puno dobrobiti i za nastavnike i za roditelje na način da će roditeljima olakšati pristup informacijama o uspjehu njihove djece, a nastavnicima će smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje administrativnih poslova. Navela je planove za nastavak digitalizacije kroz opremanje svih osnovnih škola i gimnazija, od kojih će se dio realizirati do početka školske 2022./2023. godine. Iskoristila je priliku da se zahvali profesoru Tomislavu Volariću, voditelju Centra kao i svim članovima Centra, koji su cijelo vrijeme bili podrška i partner u ovom projektu.
Profesor Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, je istakao važnost digitalizacije sustava i pohvalio spremnost naše Županije da odgovori tom izazovu. Centar, koju čini jedna mlada ekipa ljudi koji mogu i žele unaprijediti sustav u skladu sa sustavima naprednih zemalja, je preuzeo na sebe ulogu tehničke podrške te u suradnji s ministarstvima i zavodima kreirao aplikacije e-maticu koja je funkciji od prošle školske godine i eDnevnik koja se od ove školske godine eksperimentalno provodi u sve četiri strukovne škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj. S Vladom Županije imamo potpisan sporazum na temelju kojega smo partneri u cijelom projektu digitalizacije za sve škole u Županiji.
Članovi Centra su prezentirali svim sudionicima mobilnu aplikaciju – njene mogućnosti, način prijave, sučelje za učenike i za roditelje te istakli jednostavnost korištenja iste.
Nakon same prezentacije, roditelji i ravnatelji su imali priliku postavljati pitanja i davati prijedloge i sugestije, čime su dali povratnu informaciju i iskazali svoje zadovoljstvo današnjom prezentacijom.

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave