Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Održano svečano uručenje računalne opreme ravnateljima srednjih strukovnih škola Županije Zapadnohercegovačke

27 kol. 2021 | Novosti

U četvrtak, 26. kolovoza, u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke je održano svečano uručenje računalne opreme ravnateljima srednjih strukovnih škola Županije Zapadnohercegovačke, točnije 210 prijenosnih računala namijenjenih nastavnicima, 20 interaktivnih projektora i 12 klasičnih projektora za školske učionice.

Riječ je o posljednjem koraku u okviru projekta pod nazivom Digitalizacija obrazovnog sustava ŽZH – E škola, na kojem su osim Vlade Županije Zapadnohercegovačke kao inicijatora projekta, kao partneri sudjelovali Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP/ILDP) preko donatora Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, Zavod za odgoj i obrazovanje, a koordinacijsku ulogu imao je Ured Vlade ŽZH za europske integracije.

Projekt “Digitalizacija obrazovnog sustava ŽZH – E-škola” je sastavni dio Akcijskog plana za provedbu strategije 2014-2020, odnosno Revidiranog akcijskog plana 2018-2020, a njime se stavlja naglasak na modele razvoja digitalnih obrazovnih sadržaja kao i na sam razvoj sadržaja, koji će nastavnicima omogućiti da iskoriste sve prednosti koje im pruža informatizacija za učinkovitije postizanje ishoda učenja kod svakog učenika.

Ukupna sredstva projekta iznosila su 301.647,60 KM, od kojih je Županija Zapadnohercegovačka snosila 164.127,60 KM a iz fonda ILDP-a u BiH izdvojeno je 137.520,00 KM. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke bilo je zaduženo provesti postupak javne nabave za opremu koja se sastoji od 210 prijenosnih računala, 20 interaktivnih projektora i 12 klasičnih projektora kao i postupak javne nabave Internet opreme (pristupne točke, switchevi, ruteri i pripadajuća oprema), instalaciju te opreme kako bi škole u upravljanju digitalnom opremom imale neometanu i širokopojasnu povezanost u svim učionicama. Prijenosna računala dodjeljuju se nastavnicima u četiri srednje strukovne škole na području Županije, a projektori su postavljeni u učionice te su spremni za korištenje.

Zavod za odgoj i obrazovanje organizira obuke za nastavnike u cilju stjecanja znanja o korištenju alata poput E-Dnevnika i E-Matice, odnosno programa kojima se ručno unošenje i upravljanje podacima prenosi u digitalni oblik.

Projektni tim kojeg sačinjavaju osobe iz partnerskih institucija naporno je radio kako projektna sredstva ne bi ostala neiskorištena a na koncu na uštrb obrazovnog sustava i krajnjih korisnika projekta, nastavnika i učenika. U dvorani Vlade Županije Zapadnohercegovačke održan je kratki sastanak projektnog tima u kojem su sudjelovali Stipan Zovko u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mario Mikulić, Karla Ćosić i Anamarija Musa u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Jadranka Bošnjak u ime Zavoda za odgoj i obrazovanje, Nasir Nalić u ime Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH te Ana Soldo u ime Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. Sastanku su prisustvovali i ravnatelji srednjih strukovnih škola; Ljerka Naletilić, ravnateljica Srednje strukovne škole Široki Brijeg, Mila Primorac, ravnateljica Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, Mladen Leko, ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude te Mario Knezović, ravnatelj Srednje strukovne škole Posušje.

Prisutnima se prigodnim govorom obratio i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, izrazivši zadovoljstvo što je projekt priveden kraju i što je sva oprema distribuirana prema krajnjim korisnicima. Predsjednik Vlade zahvalio se projektnom timu, predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini te ukazao na činjenicu kako Županija Zapadnohercegovačka nastavlja dugogodišnju suradnju s ovom agencijom te se raduje novim uspješnim projektima poput ovog. Nasir Nalić, razvojni stručnjak pri UNDP u Bosni i Hercegovini je pohvalio ekspeditivnost članova projektnog tima te ukazao na to kako Županija Zapadnohercegovačka uspješno i brzo reagira na sve inicijative kada je u pitanju suradnja sa agencijama poput Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH i to ne samo u sektoru obrazovanja o kojem je sada riječ. Nasir Nalić, razvojni stručnjak pri UNDP u Bosni i Hercegovini je pohvalio ekspeditivnost članova projektnog tima te ukazao na to kako Županija Zapadnohercegovačka uspješno i brzo reagira na sve inicijative kada je u pitanju suradnja sa agencijama poput Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH i to ne samo u sektoru obrazovanja o kojem je sada riječ.

Provedbom ovog projekta odnosno digitalizacijom obrazovnog sustava stvaraju se pretpostavke za pripremu i provedbu niza drugih projekata i aktivnosti u segmentu obrazovnog sustava kao što su mreža centara izvrsnosti u srednjim strukovnim školama, te usklađivanje potreba tržišta rada i obrazovnih programa.

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave