Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Srednja strukovna škola Posušje osvojila prvo mjesto na utrci solarnih automobila u Sisku

12 lip. 2021 | Novosti

Srednja strukovna škola Posušje je osvojila prvo mjesto na 8. utrci solarnih automobila Soela 2021. u Sisku i jedina je škola iz BiH koja sudjeluje na ovom natjecanju. Utrka solarnih automobila se održala 12. lipnja, a domaćin je bila Tehnička škola Sisak sa startom utrke u 10h ispred hotela Panonija. 

U projektu izrade automobila sudjelovalo je 10 do 15 učenika smjera računalni tehničar u strojarstvu, PTT tehničari i instalateri grijanja i klimatizacije zajedno s njihovim profesorima koji su bili potpora. Projekt je kvalitetan jer su učenici potpuno uključeni u izradu automobila.

Dva su stila natjecanja: slobodni i zadani. Škola iz Posušja natjecala se u slobodnom, a to znači da je automobil morao imati solarno punjenje, 3 kvadrata solarnih ploča i elektromotor.

Projekt SOELA-Solarni električni automobil vrlo je specifičan, jedinstven i inovativan jer se njegovom realizacijom želi podići razina kompetencije nastavnika i učenika u tehničkim i strukovnim školama. Posebno se to odnosi na podizanje kvalitete stručne prakse kao osnovnog temelja postojeće, ali i buduće proizvodnje u gospodarstvu. Zadatak svih škola je napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.
Svoj automobil učenici i profesori iz Srednje strukovne škole Posušje su radili od prosinca prošle godine. Srednja strukovna škola je sudjelovala četvrti put na ovom natjecanju.

Dodjelu nagrade možete pogledati na sljedećem linku: https://mozks-zzh.com/mozks/wp-content/uploads/2021/06/VID-20210612-WA0012.mp4 .

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave