Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Poziv za sudjelovanje u kampanji “Prvaci zaštite prirode 2021- BH Green Awards”

6 tra. 2021 | Novosti

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle CRP sa partnerima i suradnicima realizira kampanju Prvaci zaštite prirode 2021 – BH Green Awards i poziva sudionike da nominiraju svoje kandidate za ovu nagradu, dostavljanjem popunjenog Prijavnog obrasca na e-mail adresu: [email protected].

CRP kampanju realizira u okviru projekta GreenWorks – Zeleni Radovi – utjecaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Projektni partneri su Mreža za ruralni razvoj u BiH MRRBiH iz Istočnog Sarajeva i Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD iz Laktaša.
Projekat financira Europska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za Bosnu i Hercegovinu 2019. – Podrška postojećim i novoosnovanim mrežama OCD-a u raznim područjima.

Ovom kampanjom promoviraju korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Žele pronaći poduzeća, gradove i općine, NVO-e, fondacije, fakultete, škole, dječje vrtiće, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u području zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motiviraju i druge.

Pozivaju vas da popunite Prijavni obrazac i na e-mail adresu: [email protected] pošaljete svoje nominacije (prijedloge) za sljedeće kategorije:

KATEGORIJE I KRITERIJI

 1. GRAD/OPĆINA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Grad/općina koji među svojim građanima promoviraju zaštitu životne sredine;
 • Grad/općina koji na najbolji mogući način rješava svoje trenutne/tekuće okolišne probleme i tako stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.
 • Grad/općina na čijem području u prethodnih 12 mjeseci nije prijavljen/zabilježen niti jedan ekološki incident (u skladu sa važećim zakonskim propisima).

2. POSLOVNI SUBJEKTI – PODUZEĆA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Poduzeće službeno registrirano u BiH;
 • Poduzeće je održivo i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine;
 • Poduzeće aktivno i praktično doprinosi promociji zaštite okoliša i životne sredine;

Nominacije poduzeća koja proizvode i distribuiraju fosilna goriva, duhanske proizvode i naoružanje neće biti razmatrane.

3. ORGANIZACIJE/NVO/FONDACIJE

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Organizacije/NVO/Fondacije koje kroz svoje programe rade na podizanju svijesti građana o okolišnim problemima;
 • Organizacije/NVO/Fondacije koje na najbolji način aktivno i praktično promoviraju i rješavaju okolišne probleme.

4. OBRAZOVNE USTANOVE (FAKULTETI/ ŠKOLE/ DJEČJI VRTIĆI)

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Fakulteti, škole ili dječji vrtići koji na najbolji način aktivno i praktično doprinose promociji zaštite okoliša i životne sredine.
 • Fakulteti, škole ili dječji vrtići koji implementiranju konkretne akcije u svojoj lokalnoj zajednici ili šire i na taj način doprinose zaštiti okoliša i životne sredine;
 • Fakulteti, škole ili dječji vrtići koji potiču mlade inovatore u području zaštite životne sredine i okoliša.

5. GRAĐANKA I GRAĐANIN – POJEDINCI

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Osoba koja radi na promociji zaštite životne sredine i okoliša u svojoj lokalnoj zajednici;
 • Inovator/ka u području zaštite okoliša čija inovacija je imala najveći utjecaj/najveći odjek u BiH i šire, u području zaštite životne sredine i okoliša.

6. NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA (GRAĐANSKE INICIJATIVE)

 • Neformalna grupa, koja inicira i implementira konkretne legalne akcije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način doprinosi zaštiti životne sredine i okoliša;
 • Provedene legalne akcije ili inicijative koje su doprinijele zaštiti životne sredine i okoliša.

NOMINACIJE

Prijedloge mogu slati svi! Ovom prilikom vas pozivaju da i vi nominirate i date svoje prijedloge za “PRVACI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2021., u svim kategorijama ili samo u nekim, a nominirati možete jednog ili više kandidata za svaku od kategorija. Da biste dostavili svoj prijedlog, potrebno je da popunite Prijavni obrazac koji možete preuzeti na web stranici Centra za razvoj i podršku Tuzla, www.crp.org.ba. U obrascu navedite:

 • naziv/ime i kontakt osobu – grada/općine, poduzeća, NVO-a, fondacije, fakulteta, škole, dječjeg vrtića, građanke ili građanina i grupe građana;
 • ukratko opišite razloge vaše nominacije i navedite ostvarene rezultate kandidata;
 • dostavite par fotografija o realiziranim aktivnostima kandidata.

Popunjen prijavni obrazac sa fotografijama pošaljite na e-mail adresu: [email protected] NAJKASNIJE DO PETKA 23.4.2021. godine do 24:00 sati. U naziv e-maila (subject) stavite: NOMINACIJA ZA „PRVACI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS 2021.“

PROCES GLASANJA I ODABIRA NAJBOLJIH

Nakon prikupljenih nominacija, po isteku navedenog roka, komisija će iz svake od kategorija predložiti ograničeni broj kandidata koji ispunjavaju navedene kriterije, nakon čega će biti otvoreno javno glasanje. Glasanje će se obavljati elektronski, putem  glasačke forme koja će biti postavljena na web i facebook stranicama CRP-a (www.crp.org.ba; www.facebook.com/crptuzla) i projektnih partnera Centra za ekonomskih i ruralni razvoj – CERD (www.cerd.ba) i Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (www.ruralnamreza.ba).
Tokom procesa glasanja organizatori će povremeno objavljivati privremeni izvještaj komisije za evaluaciju i bodovanje sa rang listom po kategorijama. Napomene: Komisija za evaluaciju i bodovanje kandidata zadržava pravo da ne dodijeli ni jedno priznanje, ukoliko se dokaže da nije zadovoljen neki od navedenih kriterija sadržanih u Pravilniku za nominiranje, odabir, proglašenje pobjednika i dodjelu priznanja. Komisija će prije objave konačne liste, sve nominirane kontaktirati i obavijestiti ih da se nalaze na listi.

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave