Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Stručni skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine

28 lis. 2019 | Novosti

Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) u suradnji sa Sekcijom CIOFF-a za BiH i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava iz BiH (UHAKUD u BiH) organiziralo je Stručni skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine 26. listopada 2019. u prostoru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Teme stručnog skupa bile su prezentacija obrađenih materijala, edukacija i okrugli stol o očuvanju i digitalizaciji elemenata nematerijalne kulturne baštine u Hercegovini. Stručni skup organiziran je u sklopu projekta Digitalizacija elemenata nematerijalne kulturne baštine naroda u BiH koga provodi Društvo za DTKB u suradnji s partnerima.

Ovaj projekt trenutno se provodi na području gradova Županije Zapadnohercegovačke, kao i Čitluka gdje je uključeno HKUD Sv. Marko iz Vionice, Dervente gdje je uključeno KUD Bosiljak, Lukavca gdje je uključeno KUD Puračić iz Puračića.

Predavači na stručnom skupu bili su eksperti za: digitalizaciju, glazbu, ples, nematerijalnu kulturnu baštinu, primjenu UNESCO-ove konvencije o očuvanju NKB iz 2003., povijest, arheologiju, očuvanje prirodnog okruženja.

Sudionici stručnog skupa bili su članovi KUD-ova, udruga i pojedinci uključeni u očuvanje elemenata nematerijalne kulturne baštine (ENKB).
Podupiratelji održavanja stručnog skupa bili su: Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
Skup je završio općom ocjenom kako je potrebno ulagati maksimalne napore u prikupljanje materijala na terenu kao i veći trud u stručnom rad s mladim naraštajima uz uvrštavanje ove tematike u službene osnovnoškolske programe. Kvalitetno obrađeni i prezentirani materijali o ENKB mogu poslužiti kao osnova za realizaciju gospodarski samoodrživih projekata.
 

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave