Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Završna konferencija projekta BHQFHE

30 ožu. 2017 | Novosti

Održavanjem posljednje konferencije uspješno je, na Sveučilištu u Paderbornu, završen projekt BHQFHE (,,BiH kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“). Projekt predstavlja važan dio reforme visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i njenog usklađivanja s europskim sustavom visokog obrazovanja. Završna konferencija je okupila predstavnike konzorcija projekta, koji su se složili da je nakon 40 mjeseci trajanja projekta učinjen veliki korak u razvoju Kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini.

Projektne partnere čine: šest javnih sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, nadležna ministarstva obrazovanja Republike Srpske i Sarajevske Županije,  Sveučilište Paderborn (Njemačka) – kao projektni koordinator, Svjetski Univerzitetski Servis, Sveučilište u Splitu (Hrvatska); Sveučilište Northampton (Velika Britanija), Sveučilište Limerick (Irska), Sveučilište Lleida (Španjolska), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, CEENQA, Udruga poslodavaca BiH,  Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, CIP BiH, HEA BIH.
Tijekom završne konferencije sudionici su upoznati sa razvojem Kvalifikacijskog okvira, ishodima učenja i akreditacijom na primjeru Njemačke. Osim toga, sudionicima je bio osiguran posjet Tehnološkom parku Paderborn gdje je prezentiran cjelokupan proces formiranja Tehnološkog parka, njegove uloge i načina funkcioniranja.

Tijekom konferencije objavljena su dva nova značajna dokumenta proistekla iz projekta: Self-certification report i Zbornik radova članova BHQFHE projekta. Self-certification report predstavlja prikaz sustava visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koji će se koristiti od strane institucija u kreiranju jedinstvenog prikaza obrazovnog sustava Bosne i Hercegovine koji će biti predstavljen Europskoj uniji. Zbornik radova članova BHQFHE projekta objedinjuje najvažnije teme vezane za Kvalifikacijski okvir i doprinos BHQFHE projekta njegovom razvoju.
Podsjetimo, tijekom projekta već su objavljeni značajni dokumenti koji će služiti visokoškolskim ustanovama i uključenim sudionicima u razvoju kvalifikacijskog okvira i pisanju ishoda učenja: Priručnik za primjenu Kvalifikacijskog okvira u visokom obrazovanju i Priručnik za pisanje ishoda u visokom obrazovanju.

Osim izrađenih priručnika koji će se trajno koristiti u razvoju ove koncepcije, projekt je omogućio da sudionici dobiju cjelokupni uvid u postojeće stanje kad su u pitanju kvalifikacije za visoko obrazovanje i unaprijedilo svoje kapacitete za daljnji razvoj koncepcije kvalifikacijskog okvira.

Primjenom koncepcije koju je dostupnom učinio projekt BHQFHE ostvaruju se značajni pozitivni učinci za nekoliko ciljnih  skupina:
– Studentima i akademskom osoblju omogućuje bolju mobilnost unutar EU, a osim toga im daje jasniju spoznaju koje znanje, vještine i kompetencije stječu.
– Poslodavcima daje pregled jasnih kompetencija prema razinama obrazovanja, te tako jednostavno mogu utvrditi očekivanja od budućih uposlenika i unaprijediti poslovanje.
– Za ministarstva obrazovanja je doprinos međunarodnom priznavanju i internacionalizaciji (vlastitog) obrazovnog sustava.

Očekujemo se da će se modeli objavljani u priručnicima primijeniti na našim Sveučilištima i da će postati dobrim primjerom za razvoj drugih studijskih programa. 

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave