Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Poboljšanje inkluzivnosti obrazovanja u školama Županije Zapadnohercegovačke, projekt “Učimo zajedno”

24 sij. 2017 | Novosti

U Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom 20. i 21.01.2017. godine je počela implementacija projekta obuke pomoćnika u nastavi koji asistiraju djeci osnovnih i srednjih škola Zapadnohercegovačke-županije koja iz određenih razloga ne mogu samostalno pratiti redovitu nastavu.
Projekt se zove „Učimo zajedno“, a cilj je da se pomoćnici u nastavi što bolje pripreme kako bi mogli pomoći djeci s autizmom, Downovim sindromom, ADHD-om, te djeci sa intelektualnim poteškoćama i psihozom.
Projekt je osmišljen zajedničkim radom djelatnika Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Na obuci u Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom su sudjelovali pomoćnici u nastavi iz čitave županije, koji su pohađali radionice, slušali predavanja te razmjenjivali iskustva i primjere dobre prakse.
Predavanja su održale defektologinje Tina Zovko i Zora Skoko, psihologinja Ružica Bakula te pedagogica Kristina Majić. 
Uključeni u projekt su posebnu zahvalu za realizaciju ovog projekta iskazali Osnovnoj školi Marka Marulića na čelu s ravnateljem Davorinom Medićem, pomoćnikom ravnatelja Tomislavom Matićem, te tajnikom Danijelom Mucićem koji je voditelj projekta, te je obavio velik posao kako bi se projekt obuke realizirao i kako bi se prikupila potrebna sredstva.
Inače, Vlada ZHŽ-a je za ovu godinu osigurala 46 uposlenih pomoćnika u nastavi, a pohađanje ovakvih obuka trebalo bi ih osposobiti i usavršiti za obrazovni rad s djecom s invaliditetom, što bi na kraju trebalo toj djeci pomoći u aktivnoj integraciji u sveukupni društveni život.
Na otvaranju obuke govorili su i predstavnici Županijskog ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.
Nazočne je pozdravio u ime ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, pomoćnik ministrice za obrazovanje, gospodin Mario Mikulić.
U ime Ministarstva obrazovanja govorila je Viktorija Bošnjak, koja je istaknula kako je Zapadnohercegovačka županija, jedna od rijetkih, možda i jedina koja je zakonski i institucionalno uvela pomoćnike u nastavi u odgojno – obrazovni rad osnovnih i srednjih škola.
Sa navedenom obukom projekt ne završava. Naime u razdoblju od dva mjeseca svi pomoćnici u nastavi će dobiti mentorstvo od strane predavača na obuci kako bi naučeno primjenili u praksi, te istaknuli primjere dobre prakse, ali ujedno i našli rješenja za probleme koji se javljaju u praksi.
Treći i završni rezultat je cjelokupnoj društvenoj zajednici prikazati rezultate projekta, kako bi se informirali o ulozi i odgovornosti pomoćnika u nastavi te se afirmirala cjelokupna društvena zajednica u pogledu sveukupne društvene prihvaćenosti osoba sa invaliditetom.
Inače, ovo je treća u nizu obuka koja se implementira u Županiji Zapadnohercegovačkoj tijekom prvog mjeseca 2017. godine.
Prva obuka je održana u Grudama u Osnovnoj školi Ruđera Boškovića koju je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke u suradnji sa Zavodom za školstvo Mostar. Na obuci su sudjelovali odgajatelji predškolskih ustanova, učitelji razredne nastave, učitelji engleskog jezika, učitelji i nastavnici hrvatskog jezika, učitelji i nastavnici povijesti, nastavnici strukovnih predmeta u srednjim školama i stručni suradnici pedagozi.
Druga obuka je održana u Gimaziji Ljubuški 14.01.2017. godine namijenjena stručnim suradnicima i pomoćnicima u nastavi na temu Autizam u suradnji sa predavačima iz Centra za autizam iz Splita.

Više slika u galeriji na sljedećoj poveznici

http://www.mozks-zzh.com/index.php/galerije-fotografija/category/17-poboljsanje-inkluzivnosti-obrazovanja-ucimo-zajedno

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave