Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Scientix – zajednica za znanost, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo, mjesto za učitelje koji se žele uključiti u projekte

15 lip. 2015 | Novosti

Ivan Đerek, profesor fizike i informatike

Scientix Deputy Ambassador for Bosnia & Herzegovina

Scientix je projekt koji ima za  cilj promoviranje i podršku suradnje diljem Europe među STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) učiteljima, istražiteljima obrazovanja, političarima i drugim obrazovnim stručnjacima.

Scientixom upravlja Europska mreža škola (EUN) a financira se u sklopu Sedmog okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj. Europska mreža škola je ključni čimbenik u EU u obrazovanju a predstavlja mrežu od 31 ministarstva obrazovanja u EU i šire. To je neprofitna organizacija koja nudi brojne obrazovne projekte te vodi put u učinkovitom korištenju obrazovnih tehnologija, čime oprema nastavnike i profesore vještinama kojima mogu uspjeti u društvu znanja.

Iz godine u godinu, stotine obrazovnih projekata su financirani od strane Europske komisije, ali osim dionika direktno uključenih u projekte (učitelji, projektni menadžeri, itd…) većina pučanstva u STEM zajednici ne poznaje njihove rezultate, posebno kada se projekti završe. Scientixov cilj je osigurati da znanje i rezultati tih projekata dođu do šire publike. Drugim riječima, Scientix je kreiran da bi se omogućila redovna razmjena znanja i najboljih praksi u STEM obrazovanju u EU. Njegov portal prikuplja i nudi nastavne materijale i rezultate istraživanja iz europskih znanstvenih obrazovnih projekata koje financira EU sa suradnjom niza nacionalnih inicijativa.
Prva faza Scientixa je pokrenuta u svibnju 2009 te je bila usmjerena na stvaranje online portala, organiziranje niza radionica i Scientix konferencije. U ovoj, drugoj fazi (2013 – 2015) cilj projekta je proširiti se na nacionalnoj razini. Projekt je namjenski dizajniran za učitelje (nastavnike, profesore) u osnovnim i srednjim školama te raspolaže jedinstvenim online portalom. Većina sadržaja na portalu je dostupna svim korisnicima. No, registrirani korisnici mogu pristupiti dodatniom mogućnostima kao što su osobne stranice te koristiti dodatne servise, kao što su Scientix forum i chat, te isto tako tražiti prijevode mnoštva nastavnih materijala na vlasiti jezik.

Uzimajući u obzir jako mali broj stručnih usavršavanja učitelja, nastavnika, profesora unutar FBiH, te prijašnje zapreke u sudjelovanju u stručnim usavršavanjima u EU, volio bih svoja iskustva podijeliti s kolegama i onima koji će to tek postati.

Kao zamjenik ambasadora za FBiH cilj mi je unaprjeđivanje obrazovanja na lokalnoj i državnoj razini, upoznavanje nastavnika i profesora s EU projektima, upoznavanje nastavnika i profesora sa održavanjem seminara u EU kojima mogu prisustvovati, usmjeravanje nastavnika i profesora na korištenje novih alata koji će pomoći njima i njihovim učenicima u stjecanju novih znanja iz područja fizike, matematike, kemije, biologije, informatike i geografije, omogućiti nastavnicima i profesorima pregled repozitorija Scientix resursa i pronalaženje inspiracije za svoje razrede, uključiti ih u europsku mrežu obrazovnih projekata, poticati nastavnike i profesore na sudjelovanje u nacionalnim i europskim radionicama i stručnim usavršavanjima, na sudjelovanje u online tečajevima, webinarima …

Adresa:
Stjepana Radića 37b,
88220 Široki Brijeg,
Bosna i Hercegovina

Tel.:
+387(0)39 703 230

Fax:
+387(0)39 703 235

E-mail:
[email protected]

Linkovi

Skupština Županije Zapadnohercegovačke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Sveučilište u Mostaru

Zavod Za Odgoj I Obrazovanje

Natječaji

Rasprave