Stručni skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine

Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) u suradnji sa Sekcijom CIOFF-a za BiH i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava iz BiH (UHAKUD u BiH) organiziralo je Stručni skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine 26. listopada 2019. u prostoru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.


Teme stručnog skupa bile su prezentacija obrađenih materijala, edukacija i okrugli stol o očuvanju i digitalizaciji elemenata nematerijalne kulturne baštine u Hercegovini. Stručni skup organiziran je u sklopu projekta Digitalizacija elemenata nematerijalne kulturne baštine naroda u BiH koga provodi Društvo za DTKB u suradnji s partnerima.

Opširnije...

Poziv na javnu raspravu - Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA
MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, ZNANOSTI,
KULTURE I ŠPORTA
ŠIROKI BRIJEG

 

poziva sve zainteresirane na

JAVNU RASPRAVU

na temu Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj, koja će se održati u srijedu 10. srpnja 2019. godine s početkom u 10 sati u dvorani Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ul. Stjepana Radića 37b Široki Brijeg.
Na Web stranici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg www.mozks-zzh.com je objavljen Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Opširnije...

TIMSS istraživanje

TIMSS 2019 međunarodno istraživanje u Bosni i Hercegovini započinje 21. svibnja 2019. godine.
TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti u četvrtom i osmom razredu osnovnoga obrazovanja.
Istraživanje je prvi put realizirano 1995. godine i od tada osigurava podatke o postignućima učenika svake četvrte godine. TIMSS predvodi IEA – Međunarodno udruženje za evaluaciju obrazovnih postignuća u suradnji s Međunarodnim istraživačkim centrom za TIMSS i PIRLS na Boston college.

Opširnije...

Svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji u realizaciji projekta "Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Županiji Zapadnohercegovačko"

Jučer u 12.00 sati je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, u Širokom Brijegu, upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji u realizaciji projekta  „Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Županiji Zapadnohercegovačkoj – OBRAZOVANJE ZA ZAPOŠLJAVANJE”,čime je i službeno obilježen početak implementacije navedenog projekta. Memorandum o suradnji potpisali su voditelj projekta “Moja Budućnost”, g. Sven Dominković, ispred HELVETAS Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, gđa Ružica Mikulić, te ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, g. Ivan Jurilj. Riječ je o projektu koji će se realizirati u okviru razvojnog projekta „Moja Budućnost“ koji implementira neovisna razvojna organizacija Helvetas iz Švicarske, uz financijsku podršku MedicorFondacije i HiltiFondacijeiz Lihtenštajna.
Cilj projekta je pružiti podršku u procesu planiranja strateškog razvoja sustava obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj te unaprjeđenju javno-privatnog dijaloga u polju strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u sektorima koji imaju najveću potrebu za unaprjeđenjem kompetencija radne snage i koji imaju najveći potencijal za zapošljavanje. Na ovaj način omogućit će se postizanje sustavne promjene obrazovnog procesa u području srednjeg strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, što u konačnici ima za cilj omogućiti obrazovanje i osposobljavanje kadrova koji će biti spremni odgovoriti na potrebe tržišta rada. Planirano trajanje projekta je 3 godine.

Opširnije...

Dani hrvatskog jezika 2019

Dana 4. travnja 2019. godine  održano je  županijsko natjecanje “Dani hrvatskog jezika” u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.   

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole Mladen Leko i obratio se s par prigodnih riječi dobrodošlice. U ime Ministarstva obrazovanja kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke natjecanje je otvorio pomoćnik ministrice za obrazovanje  Mario Mikulić. Na natjecanju su sudjelovale sve osnovne i srednje škole Županije Zapadnohercegovačke, koje su se natjecale u pisanju literarnih uradaka i u recitiranju.
Literarne radove i recitacije je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Jozo Marić, dr. sc. Marko Tokić, prof. Jerko Ivanković i glumac Robert Pehar.
U kategoriji literarni  uradak - osnovne škole, treće mjesto osvojila je Zlata Bošnjak 9.c razred iz Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški na temu „Na bijelim krilima galeba upisane su uspomene na jedno ljeto“, drugo mjesto osvojila je Sanja Đerek 8.r razred iz Osnovne škole franice Dall era Vir na temu „Obitelj je najljepše mjesto i ambijent  za život“, a prvo mjesto osvojila je Iva Crnjac 9.c razred iz Druge osnovne škole Široki Brijeg na temu „Na bijelim krilima galeba upisane su uspomene na jedno ljeto“.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Home Aktualnosti